Počet slov
335
Doba čtení
3 min
Obtížnost
Autor
IR THERMIC
Publikováno dne
09/29/2025
Štítky
Sdílet
zkopírováno
Domácí meruňkový sirup z čerstvých meruněk je skvělým základem pro osvěžující letní nápoje, domácí limonády i sladké dezerty. Připravte si pár lahví do zásoby a vychutnejte si chuť léta kdykoli během roku.
3 kg čerstvých meruněk
6 šálků cukru
6 šálků vody
Šťáva ze 3 citronů
Meruňky omyjte, odstraňte pecky a nakrájejte je na menší kousky.
Ve velkém hrnci smíchejte meruňky, cukr a vodu.
Přiveďte k varu na střední teplotu a občas promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Snižte teplotu a nechte směs mírně vařit 20–30 minut, dokud meruňky nezměknou.
Hrnec odstavte z plotny a směs nechte mírně vychladnout.
Sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili pevné kousky meruněk.
Přidejte citronovou šťávu a důkladně promíchejte.
Před plněním sterilizujte skleněné lahve o objemu 500 ml.
Lahve můžete povařit ve vodě nebo je vložit do trouby na 15 minut při 100 °C.
Horký sirup nalijte pomocí trychtýře do připravených sterilizovaných lahví.
Lahve pevně uzavřete a nechte je postupně vychladnout.
Meruňkový sirup skladujte v chladničce, kde vydrží několik týdnů.
Do sklenice vody nebo limonády přidejte 1–2 lžíce sirupu pro osvěžující nápoj.
Sirupem můžete dochutit i horký nebo ledový čaj.
Skvěle se hodí také do jogurtu, na palačinky či k přelití dezertů.
📌 Skleněné lahve o objemu 500 ml vhodné na meruňkový sirup si můžete zakoupit na našem e-shopu www.irt.cz.
Díky nim snadno a bezpečně uchováte svůj domácí meruňkový sirup a budete si ho moci vychutnat kdykoli.
Veškerý obsah, obrázky, grafika, texty a prvky designu na těchto webových stránkách jsou výhradním vlastnictvím [https://blog.irt.cz] a jsou chráněny mezinárodními autorskými zákony. Jakákoli reprodukce, distribuce, úprava nebo opětovné zveřejnění jakýchkoli materiálů bez předchozího písemného souhlasu je přísně zakázáno. Neoprávněné použití může vést k právním krokům.