Domácí džem z červeného rybízu

© 2025
Domácí džem z červeného rybízu

Červený rybíz je jedním z pokladů léta, který můžete snadno proměnit v lahodný domácí džem. Ten vám připomene slunečné dny po celý rok a skvěle se hodí na pečivo, do jogurtu nebo jako sladká přísada do dezertů.


Suroviny

  • 1 kg červeného rybízu

  • 800 g cukru

  • Šťáva z 1 citronu 🍋

  • 1 balíček pektinu (volitelně)


Postup

  • Červený rybíz omyjte a odstraňte stonky.

  • Vložte rybíz do velkého hrnce a rozmačkejte ho, aby pustil šťávu.

  • Přidejte citronovou šťávu a pektin (pokud používáte) a přiveďte směs k varu.

  • Za stálého míchání vařte přibližně 5 minut.

  • Přidejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

  • Vařte džem na mírném ohni dalších 15–20 minut, dokud nedosáhne požadované hustoty. Hustotu můžete otestovat talířkovým testem – kapku džemu dejte na studený talířek, nechte chvíli vychladnout a pokud nestéká, je připraven.

  • Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru na 10 minut.

  • Poté sklenice obraťte zpět, nechte vychladnout a uložte na chladné a tmavé místo.


Tipy pro použití

  • Podávejte na čerstvém chlebu nebo toastech 🥖.

  • Použijte jako náplň do koláčů, dortů nebo palačinek 🍰.

  • Přidejte lžíci džemu do jogurtu nebo ovesné kaše pro sladkou snídani 🍽️.


S našimi kvalitními sklenicemi a lahvemi, které si můžete zakoupit v e-shopu www.irt.cz 🛒, můžete snadno uchovat osvěžující chuť červeného rybízu po celý rok. Vyzkoušejte tento recept a užijte si domácí džem z červeného rybízu kdykoli během roku.