Zavařování okurek – křupavé domácí okurky ve sklenici 🥒🫙

© 2025
Zavařování okurek – křupavé domácí okurky ve sklenici 🥒🫙

Okurková sezóna je zpátky a s ní i vůně léta, zahrady a křupání domácích nakládaček! 🥒 S tímto jednoduchým a přitom kouzelným receptem si připravíte okurky, které budou křupat jako nikdy předtím – a sousedi budou jen závistivě nakukovat přes plot.


Co budete potřebovat

  • Zavařovací sklenice QUARTZ 720 ml – ideální velikost (cca 23 ks)

  • Zavařovací víčko Twist 82 s motivem okurky

  • 10 kg okurek nakládaček 🥒


Nálev – základ úspěchu

  • 4,5 l vody

  • 1,5 l Bzeneckého octa

  • 480 g cukru

  • 180 g soli

  • 14 ks bobkového listu

  • 20 ks kuliček nového koření

  • 3 lžíce hořčičného semínka

  • 1 svazek kopru


Příprava sklenic

Sklenice a víčka pečlivě omyjte v horké vodě. Kdo má myčku, má vyhráno – krátký 15min oplach je ideální. Ostatní nastupují s ruční myčkou (alias vlastními rukami) – ale stojí to za to!




Jak připravit nálev

Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, aby se chutě dokonale propojily. Poté nechte nálev vychladnout – okurky si zaslouží jemné zacházení!


Zavařovací kouzlo: krok za kroke

  • Okurky omyjte, očistěte a odřízněte špičky.

  • Naskládejte je do čistých sklenic QUARTZ 720 ml společně s koprem, pepřem a kořením.

  • Zalijte vychladlým nálevem.

  • Uzavřete víčky Twist 82 – pravidlo tří prstů! Nepřetahovat!

  • Sterilujte 20–25 minut při 80–85 °C.


Chlazení a finální dotek

Ihned po sterilování sklenice vyndejte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak už jen čekejte… a těšte se na první křupnutí!




Tip mistra konzerváře 🎉

Pusťte si při zavařování oblíbenou hudbu. Trocha tance u hrnce prý okurky dělá ještě křupavějšími!



Dobrou chuť a ať vám to křupe! 🥒✨