Počet slov
331
Doba čtení
3 min
Obtížnost
Autor
IR THERMIC
Publikováno dne
11/14/2025
Štítky
Sdílet
zkopírováno
Okurková sezóna je zpátky a s ní i vůně léta, zahrady a křupání domácích nakládaček! 🥒 S tímto jednoduchým a přitom kouzelným receptem si připravíte okurky, které budou křupat jako nikdy předtím – a sousedi budou jen závistivě nakukovat přes plot.
Zavařovací sklenice QUARTZ 720 ml – ideální velikost (cca 23 ks)
Zavařovací víčko Twist 82 s motivem okurky
10 kg okurek nakládaček 🥒
4,5 l vody
1,5 l Bzeneckého octa
480 g cukru
180 g soli
14 ks bobkového listu
20 ks kuliček nového koření
3 lžíce hořčičného semínka
1 svazek kopru
Sklenice a víčka pečlivě omyjte v horké vodě. Kdo má myčku, má vyhráno – krátký 15min oplach je ideální. Ostatní nastupují s ruční myčkou (alias vlastními rukami) – ale stojí to za to!
Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, aby se chutě dokonale propojily. Poté nechte nálev vychladnout – okurky si zaslouží jemné zacházení!
Okurky omyjte, očistěte a odřízněte špičky.
Naskládejte je do čistých sklenic QUARTZ 720 ml společně s koprem, pepřem a kořením.
Zalijte vychladlým nálevem.
Uzavřete víčky Twist 82 – pravidlo tří prstů! Nepřetahovat!
Sterilujte 20–25 minut při 80–85 °C.
Ihned po sterilování sklenice vyndejte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pak už jen čekejte… a těšte se na první křupnutí!
Pusťte si při zavařování oblíbenou hudbu. Trocha tance u hrnce prý okurky dělá ještě křupavějšími!
Dobrou chuť a ať vám to křupe! 🥒✨
Veškerý obsah, obrázky, grafika, texty a prvky designu na těchto webových stránkách jsou výhradním vlastnictvím [https://blog.irt.cz] a jsou chráněny mezinárodními autorskými zákony. Jakákoli reprodukce, distribuce, úprava nebo opětovné zveřejnění jakýchkoli materiálů bez předchozího písemného souhlasu je přísně zakázáno. Neoprávněné použití může vést k právním krokům.